Supernova dreigt aarde te vernietigen

Astronomen hebben gisteren een supernova ontdekt die de potentie heeft de aarde te vernietigen. Als de gigantische ster, die zo groot is als de zon, zichzelf zou vernietigen dan zou dat met een kracht van 20 miljard miljard miljard megaton TNT gepaard gaan.

Nieuwe studies laten zien dat de ster, die T Pyxidis wordt genoemd, dichter bij de aarde staat dan voorheen werd gedacht. De ster is 'slechts' 3260 lichtjaren van ons verwijderd en zou in staat zijn de ozonlaag van de aarde te vernietigen. Zonder de ozonlaag is alle leven op aarde onmogelijk.

Het doemscenario werd gisteren beschreven door astronomen van de Villanova universiteit. Volgens de astronomen is de T Pyxidis een dubbelster waarin de uitgebrande rest van de ene ster, de zogenoemde witte dwerg, gas opvangt van de andere. De uitgebrande rest krijgt steeds meer massa en ontploft uiteindelijk.

Deskundigen zeggen dat de ster, die gefotografeerd is door ruimtevaarttelescoop Hubble, zich klaarmaakt voor haar 'big bang' met series van enorme thermonucleaire explosies die nova's worden genoemd. In het systeem van de T Pyxidis deden deze explosies zich vanaf 1890 elke twintig jaar voor, maar stopten na 1967 waardoor de explosies dus eigenlijk twintig jaar 'te laat' zijn.

''De ster kan zich snel omvormen tot een gevaarlijke supernova, maar snel is relatief in astronomische termen.  In mensentaal kan het nog een hele tijd duren. Het is dus nog niet nodig om er nachtmerries over te hebben.'', aldus de vicepresident van de Britse 'Society for Popular Astronomy'.


T Pyxidis (foto: Wikimedia Commons)