Onderzoek naar veiligheidscheck Schiphol

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) en de marechaussee op Schiphol kijken naar de reden waarom de 23-jarige Nigeriaanse terreurverdachte Farouk Abdulmutallab er blijkbaar in is geslaagd met explosief materiaal door de veiligheidscontrole in Nigeria en op Schiphol te komen. Dat laten de woordvoerders vandaag weten.

De luchthaven Schiphol voert de controle op de Nederlandse luchthaven met behulp van particuliere beveiligers uit. De NCTb en de marechaussee houden hierop toezicht en bekijken daarom nu wat er is gebeurd.

De Nigeriaan die op een vlucht van Schiphol naar Detroit zat, had het explosieve materiaal, dat hij vlak voor de landing tot ontploffing probeerde te brengen met behulp van een injectiespuit waar chemicaliën in zaten, op zijn been geplakt. Hij kwam om 05.37 uur vanuit Lagos aan op Schiphol en vertrok om 08.29 uur van het Nederlandse vliegveld naar de VS.

Als een passagier op Schiphol overstapt op een vlucht naar de Verenigde Staten, wordt die persoon bij de gate vlak voor het instappen opnieuw aan een veiligheidsonderzoek onderworpen. Ook worden vragen gesteld over de reden waarom iemand naar de VS reist.

Volgens de geldende procedures moet Abdulmutallab de veiligheidscheck op de Nederlandse luchthaven dus ook hebben ondergaan. Daarom wordt uitgezocht hoe het komt dat de man niet is onderschept.

Een woordvoerster van Schiphol wil vandaag geen commentaar op de zaak geven.

Marechaussee gaat veiligheidscontrole Schiphol onderzoeken  (foto: ANP)