Spee: puntenrijbewijs voor iedereen

Voormalig landelijke verkeersofficier Koos Spee gaat zich hard maken voor een puntenrijbewijs voor iedereen. Hij gaat in overleg met de politie, het CBR en het College van procureurs-generaal. Spee zegt dit in de meest recente uitgave van het politieblad Blauw.

Nu hebben alleen automobilisten die sinds 2002 het rijbewijs hebben gehaald de eerste vijf jaar een puntenrijbewijs. Spee wil dat het puntenrijbewijs voor iedereen wordt ingevoerd, voor altijd. Ook wil hij de bevoegdheid om het rijbewijs in te nemen bij één organisatie leggen. De rijbevoegdheid kan nu worden ontzegd door de rechter, het OM en het CBR. Als het aan Spee ligt, heeft straks alleen het CBR nog deze mogelijkheid.

Het huidige puntenrijbewijs raak je kwijt bij drie punten voor zware verkeersovertredingen. Het puntenrijbewijs dat Spee voorstelt wordt pas ingenomen bij tien punten, "maar je kunt punten terugverdienen door bijvoorbeeld een cursus te volgen of een alcoholslot in je auto te laten monteren." Tegenover het hogere aantal punten staat wel een uitbreiding van de lijst met overtredingen die een punt opleveren.