Minima negeren kerstpakket

Van de 45.000 kerstpakketten die de gemeente Den Haag dit jaar beschikbaar stelde voor mensen met een minimum inkomen in de gemeente zijn er tot nu toe slechts 18.000 opgehaald. Of de minima geen zin hebben om het pakket op te halen, het bericht niet hebben gehad of de oproep niet hebben gelezen is voor een woordvoerster van de gemeente Den Haag ook nog de vraag. "Iedereen die wel is geweest was heel erg enthousiast", aldus de woordvoerster.

De kerstpakketten hebben een waarde van omgerekend vijftig euro en bevatten onder meer een kerststol, chocolaatjes, kaarsen, een rugzak, twee vrijkaartjes voor de ABBA-musical Mamma Mia! en een cadeaubon van tien euro die te besteden is bij een groot warenhuis. Op verschillende punten in de stad waren de pakketten af te halen. De minima moesten wel hun zogenoemde Ooievaarspas meenemen als bewijs van hun inkomen. Deze pas kan het hele jaar door gebruikt worden om verschillende voordelen te krijgen.

Het gratis kerstpakket voor de Haagse minima is een initiatief van wethouder Henk Kool. De pakketten die niet opgehaald worden zullen uiteindelijk 'ontmanteld' worden. Zo zullen de vrijkaarten voor de musical in de prullenbak belanden, zal het eten naar de voedselbank gaan en worden de hebbedingetjes aan de Weggeefwinkel in de stad geschonken. "Zo kunnen de minima er straks toch nog van genieten", laat de gemeentewoordvoerster weten.