Plasterk kijkt naar omroepsites

Minister Ronald Plasterk (Media) wil kijken naar mogelijke marktverstoring door omroepsites op het gebied van geschreven nieuws. Dat zei hij gisteravond in een debat in de Rode Hoed in Amsterdam. Dit debat over de toekomst van de media was georganiseerd door NRC Handelsblad.

De discussie werd gevoerd op de avond na een dag waarin kranten bezuinigingen aankondigden. Plasterk sprak met verscheidene mensen uit de branche over de vraag of de overheid kan bijspringen.

NRC Handelsblad weigert staatssteun, maar vroeg de bewindsman wel om te kijken naar omroepsites. Sommige van die webadressen bieden veel gratis nieuwsberichten. In de vorm van tekst in plaats van audiovisuele producties.

Birgit Donker, hoofdredacteur van NRC, zei daar last van te hebben. Voor betaalde kranten is het volgens haar lastiger om rendabele sites te maken, zeker omdat omroepsites ook STER-bijdragen herbergen.

"Misschien moeten we meer naar de afstemming op omroepsites gaan kijken", opperde Plasterk. "Heel graag", antwoordde Donker.

††(foto: ANP)