Ahmed Marcouch geen lijsttrekker Nieuw-West

Ahmed Marcouch wordt geen lijsttrekker voor de PvdA in Amsterdam Nieuw-West voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart. Tijdens een ledenraadpleging werd hij gisteravond na drie stemronden verslagen door zijn belangrijkste tegenstrever, Achmed Baâdoud.

Een speciaal gevormde PvdA-sollicitatiecommissie had Marcouch, de huidige voorzitter van stadsdeel Slotervaart unaniem voorgedragen als lijsttrekker, maar een meerderheid van het lokale bestuur had een voorkeur voor Baâdoud, momenteel nog wethouder van stadsdeel Osdorp. Marcouch kreeg steun van enkele landelijke PvdA-kopstukken.

Partijvoorzitter Lilianne Ploumen en de Amsterdamse PvdA-leider Lodewijk Asscher moesten er aan te pas komen om te bemiddelen in de ontstane crisis. Dat leidde ertoe dat Marcouch uiteindelijk toch op de eerste plek van de kandidatenlijst belandde en Baâdoud op de tweede. De leden stemden echter gisteravond na drie stemrondes toch anders. De uitslag na de derde ronde was 83 stemmen voor Marcouch en 90 voor Baâdoud.

Marcouch zei in een reactie teleurgesteld te zijn. "Maar de leden hebben gekozen en de PvdA is een democratische partij. Ik wens Baâdoud ontzettend veel succes. Wij gaan met z'n allen campagne voeren", aldus Marcouch, die op de lijst van de Amsterdamse PvdA lijstduwer is.

Ahmed Marcouch geen lijsttrekker Nieuw-West  (foto: ANP)