Documentairefestival IDFA van start

De 22e editie van het documentairefestival IDFA gaat vanavond van start in Amsterdam. Het festival opent met de Poolse spionagethriller War Games and the Man Who Stopped Them van Dariusz Jablonski.

De openingsfilm vertelt het verhaal van Ryszard Kuklinski, een Poolse kolonel die tijdens de Koude Oorlog ruim 40.000 strategische documenten van het Warschaupact doorspeelde aan de Amerikaanse CIA.

Naast de vertoning van ruim driehonderd andere documentaires biedt IDFA dagelijks talkshows, debatten en masterclasses. Woensdag 25 november worden de nominaties bekendgemaakt van de verschillende competities die dit jaar Engelstalige namen dragen. Daarmee behoren onderscheidingen als de Joris Ivens Prijs, de Zilveren Wolf en Zilveren Welp tot het verleden. Vrijdag 27 november worden de awards uitgereikt in Tuschinski.

Een select aantal Nederlandse documentairemakers dingt mee naar de belangrijkste geldprijzen, onder wie Ditteke Mensink (Farewell), John Appel (The Player), Hans Pool (Views on Vermeer) en Adelheid Roosen (Mam).

Het International Documentary Festival Amsterdam duurt tot en met zondag 29 november.