Doelman Enke was al jaren depressief

De Duitse doelman Robert Enke, die zichzelf gisteren van het leven beroofde, was sinds 2003 in therapie wegens depressiviteit. Dat maakte zijn echtgenote Teresa vandaag bekend tijdens een emotionele persconferentie in Hannover. Volgens zijn huisarts had de achtvoudige international van Hannover 96 ook last van faalangst.

"De dagen dat hij depressief was, waren heel zwaar", liet de weduwe weten. "Op die momenten had hij weinig motivatie en nog amper hoop op herstel. Robert deed er alles aan om zijn mentale toestand voor de buitenwereld geheim te houden. Het is heel raar dat het nu toch allemaal naar buiten komt."

Enke (32) wierp zich gisteren in de buurt van Hannover voor de trein. Hij liet een afscheidsbrief achter. Daarin betuigde hij spijt dat hij zijn depressiviteit, die hem tot zelfmoord aanzette, voor zijn familie en artsen verborgen had gehouden.

"We dachten dat we alles aan konden", zei Teresa Enke. "Dat we ook alles met liefde konden opvangen. Maar dat lukt je helaas niet altijd. Ik heb in al die jaren geprobeerd om hem perspectief en hoop te geven. Ik hield hem voor dat er naast het voetbal ook nog andere mooie dingen in het leven waren. Het heeft niet mogen baten."