PVV kijkt kraakwet nog even aan

De PVV zal met de antikraakwet instemmen als 'rare amendementen' van PvdA en D66 worden afgewezen. Dat zei PVV'er Raymond de Roon gisteren in de Kamer.

Volgens het amendement van de PvdA is het kraken van een pand, ook als dat al een jaar leegstaat, alleen strafbaar als de eigenaar alles heeft gedaan om leegstand te voorkomen. De aanpassing van D66 gaat over een evaluatie van de werking van de wet.

De PVV leek het kraakverbod vorige week aan een meerderheid te helpen. De partij was tijdens de eerste behandeling van het plan, vorige maand, ontevreden over de voorgestelde straffen. De indieners (CDA, VVD en ChristenUnie) kwamen daarop met de hogere maximale straffen (een jaar wegens kraken, twee jaar wegens kraken met intimidatie of geweld, twee jaar en acht maanden wegens kraken met geweld in groepsverband). Ook kunnen krakers worden opgepakt als ze niet op heterdaad zijn betrapt. De PVV was positief.

Ineke van Gent van GroenLinks, ex-kraakster, verborg haar ongenoegen gisteren niet. Ze vreest dat de wet het haalt. "Ik ben blij dat er nog een senaat is, de indieners zullen daar nat gaan."

Minister Ernst Hirsch Ballin (justitie) zei de wet steeds zinniger te vinden. Een recent arrest van de Hoge Raad toont volgens hem aan dat er behoefte aan meer wetgeving is.

Vanavond wordt er gestemd.