Zware kritiek Brussel op Turkije

Turkije moet aanzienlijk meer vaart maken met hervormingen om te kunnen toetreden tot de Europese Unie. Dat staat in een rapport dat de Europese Commissie morgen presenteert, maar vandaag is uitgelekt.

Specifiek noemt de Europese Commissie de gebrekkige vrijheid van meningsuiting, de persvrijheid, godsdienstvrijheid, rechten van vakbonden, de grote macht van het leger en discriminatie van homo's.

"Eerwraak en gedwongen huwelijken blijven een ernstig probleem", aldus het rapport. Brussel stelt ook vast dat Turkije nog steeds Cyprus boycot, ondanks beloften om daarmee op te houden. Turkije erkent Cyprus niet als land en laat daarom geen schepen of vliegtuigen toe uit het EU-land Cyprus. Brussel dreigt echter nog niet met sancties, om lopende gesprekken tussen Turkije en Cyprus niet te verstoren.

Pluspunt is wel dat Turkije de relatie met Armenië heeft verbeterd. Het land heeft zelfs een Koerdische tv-zender toegestaan, looft Brussel.

Turkije is sinds 2004 kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. Het land moet zeer veel regels aanpassen aan EU-wetten om te mogen toetreden. Turkije, met nu 76 miljoen inwoners, zal rond de toetreding waarschijnlijk het land met de meeste inwoners zijn. Het wordt daarmee bij EU-besluiten minstens zo invloedrijk als Duitsland.