Wognum hard geraakt

Wognum, de thuisbasis van de gisteren onder curatele gestelde DSB Bank, wordt hard geraakt door een faillissement van de bank van voorman Dirk Scheringa, zo vreest de lokale middenstand. Met bijna 2000 werknemers was DSB een grote werkgever en bron van inkomen in het 8000-inwoners tellende dorp in Noord-Holland.

Terwijl veel Nederlanders zich in de schulden staken door de verleidelijke leenreclames van DSB-merken zoals Frisia Financieringen en Postkrediet, leek Wognum er goed bij te varen.

Bij de lokale Keurslager verkocht medewerker Randy dagelijks 'lekker beleg' aan DSB-personeel en grote partijen barbecuevlees aan DSB-afdelingen, zo vertelt ze tegenover het gratis dagblad Spits. Haar vriendin is net werkloos geworden door het failliet van DSB: "Het ging zo goed. Het hele dorp is er zeker op vooruit gegaan. Nu is het hele dorp in rep en roer door meneer Scheringa."

Tulin Barakly van bloemisterij Fleurop vreest het ergste voor Wognum: "Het wordt hier één grote puinzooi." De openstaande rekeningen die haar bloemisterij bij DSB heeft zullen waarschijnlijk niet meer geïnd kunnen worden. "De meeste ondernemers gaan het voelen."

Kapster Lucette Munier is minder rouwig om de val van DSB. Zij werd voor 30.000 euro opgelicht door een overbodige koopsompolis van DSB: "Ik dacht dat het normaal was omdat mijn man een hartaanval had gehad. Ik ben op slinkse wijze voorgelicht." Nu heeft Munier een BKR-notering aan haar broek.

DSB-kantoren in Wognum