Kleine banken VS blijven omvallen

Terwijl de grote Amerikaanse banken zoals Citigroup en JP Morgan Chase de kredietcrisis achter zich lijken te hebben gelaten, blijven kleinere banken in de Verenigde Staten zwaar lijden onder financiële problemen.

Dit jaar zijn al bijna honderd kleinere banken failliet gegaan en lijkt er ook geen verbetering in de situatie van deze ondernemingen te komen. Dat schrijft dit weekeinde de krant The New York Times.

De golf van faillissementen trekt een wissel op de instantie die de inleg van rekeninghouders garandeert, de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), aldus de krant. De FDIC functioneert als een soort verzekering en wordt gefinancierd door premies die banken betalen. De instantie is recent in de rode cijfers gekomen, terwijl er twee jaar geleden nog meer dan 50 miljard dollar in kas zat.

Lokale banken komen in de problemen door onder meer de verslechterde situatie met commerciële leningen voor vastgoed en particuliere kredieten. Het aantal faillissementen zal naar verwachting de komende tijd alleen nog maar stijgen. In 2008 vielen 28 banken om. In de vijf jaar daarvoor waren dat er 10. Dit jaar zijn al 98 bankfaillissementen uitgesproken.