'Golfstaten ontkennen dollar te laten vallen'

Olierijke landen ontkennen de eerdere berichtgeving om de Amerikaanse dollar als wereldhandelsmunt te laten vallen voor een mandje met meerdere valuta.

De Britse krant The Independent meldde eerder op de dag dat hoge officials van de olierijke Golfstaten, China, Japan, Frankrijk en Rusland geheime onderhandelingen voeren om een einde te maken aan de dollar als wereldreservemunt.

Het plan zou zijn om olie gaan verhandelen voor een mandje met valuta, inclusief de euro, de Japanse yen, de Chinese yuan en goud. Ook zou de nieuwe nog te creëren 'Golf-valuta' van de Gulf Cooperation Council (GCC) onderdeel van dit mandje worden.

Maar de olieminister van Qatar, de minister van Financiën van Koeweit en bronnen binnen de centrale banken van de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië ontkennen de geheime onderhandelingen.

Muhammad al-Jasser, de president van de Saudi Central Bank, zegt dat de berichtgeving van The Independent 'absoluut incorrect' is en dat er 'absoluut niets' aan discussie wordt gevoerd over de status van de dollar als handelsmunt voor olie.

The Independent baseert zich onder andere op een anonieme Chinese bankier, die zegt dat: "Dit zal de handel internationaal totaal veranderen. Zowel Amerika als het Verenigd Koninkrijk moeten zich ernstige zorgen maken. Juist door alle ontkenningen die op het plan gaan komen laat men blijken hoe extreem ongerust men is over de status van de dollar."

De financiële markten laten zich niet onberoerd door de speculaties. Zo verliest de dollar terrein ten opzichte van de euro die momenteel 1,47 dollar per euro noteert. Ook de goudprijs staat momenteel op een paar dollar na verwijderd van een all time high op 1030 dollar per ounce (31,1 gram).