Bos en Wellink bij IMF-vergadering

Minister van Financiën Wouter Bos en de president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink nemen vandaag in Istanbul deel aan de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hierbij moet de belangrijke rol die het IMF door de economische crisis heeft gekregen, verder worden uitgewerkt.

Het IMF heeft de afgelopen maanden 500 miljard dollar aan nieuwe middelen toegezegd gekregen om landen door de financiële crisis heen te helpen. Daarnaast spelen de economen van het fonds een centrale rol bij het onderzoek naar de vormgeving van een nieuwe economische orde, waarin de risico's op schokken minder groot zijn dan voorheen.

Een van de heikele punten die zondag weer op tafel zullen komen, is de samenstelling van het bestuur van het IMF. Opkomende economieën en ontwikkelingslanden eisen al jaren een grotere stem, ten koste van de oude economische grootmachten. Op de G20-top in Pittsburgh is vorige week een verschuiving van de macht toegezegd. Het is echter nog onduidelijk welke vorm die zal krijgen.