OS: 2016 in Rio de Janeiro

Bij de eerste stemronde van de verkiezing van de stad voor de Olympische Spelen van 2016 is vrijdag Chicago afgevallen. Bij de volgende ronde viel ook het doek voor Tokio. Dat betekent dat Rio de Janeiro en Madrid over zijn.

IOC-voorzitter Jacques Rogge maakt naar verwachting rond 18.30 uur de winnaar bekend.

Chicago gold als favoriet. President Barack Obama was enkele uren voor de stemming aanwezig in Kopenhagen om een warm pleidooi te houden voor de stad, waar hij 25 jaar woonde.

Algemeen wordt verondersteld dat deze tegenvaller prestigeverlies voor de president betekent. Het was de eerste keer dat een zittende president van de Verenigde Staten persoonlijk bij de verkiezing aanwezig was.

 

Update 19:08
De Olympische Spelen van 2016 worden gehouden in Rio de Janeiro. Het Internationaal Olympisch Comité sprak vandaag in het Bella Convention Centre van Kopenhagen zijn voorkeur uit voor de Braziliaanse stad. De andere kandidaten waren Chicago, Tokio en Madrid.

De Spaanse hoofdstad viel als laatste af. De verkiezingen verliepen ronduit sensationeel. Al in de eerste stemronde werd de grote favoriet Chicago uitgeschakeld. Internationaal werd dat uitgelegd als een nederlaag voor de Amerikaanse president Barack Obama, die enkele uren voor de verkiezing in Kopenhagen was om de kandidatuur van "zijn" stad kracht bij te zetten.

Het IOC koos voor Zuid-Amerika. Niet eerder vond het evenement in dat werelddeel plaats. De campagne was daarop gericht. 'Al zo vaak in de VS, nog nooit bij ons'. Kennelijk sloeg dat aan bij de afgevaardigden van het IOC, onder wie de Nederlanders prins Willem-Alexander en Anton Geesink.