Sony blijft verlies maken en ziet gamesverkoop teruglopen

Een balletje kan raar rollen in de gamesindustrie. Was Sony in de vorige generatie nog de onbetwiste keizer met de PlayStation 2, nu is het bedrijf die positie kwijt aan Nintendo en gaat het financieel alles behalve goed. Hoewel de omzet het afgelopen kwartaal steeg met 10% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar maakte de gamesdivisie alsnog een verlies van JPY 39,5 miljard (EUR 313). Dit is wel flink minder is dan de JPY 96,7 (EUR 766) van vorig jaar, dus niet alles is negatief.

De afname van het verlies is grotendeels te danken aan de flink gestegen verkopen van de PlayStation 3. In het afgelopen kwartaal werden er wereldwijd 2,43 miljoen exemplaren verkocht, heel wat meer dan de 1,12 miljoen van dezelfde periode in 2007. De PSP deed het wel beter met 3,18 miljoen verkochte exemplaren, wat ook heel wat meer was dan de PlayStation 2 welke 2,5 miljoen keer over de toonbank ging. Door de huidige terugloop van PS2-verkopen is het waarschijnlijk dat dit kwartaal voor het eerste Sonys nieuwste console beter zal gaan verkopen dan die van de vorige generatie.

Op het gebied van software was het een goed kwartaal voor de PlayStation 3. Er gingen maar liefst 21,1 miljoen games over de toonbank. Dit kon alleen de terugloop van software voor de PSP en PS2 niet compenseren. Voor de PSP werden nog maar 11,8 miljoen exemplaren verkocht, een terugloop van 0,8 miljoen. Voor de PS2 kelderen de cijfers nog heel wat harder. Er werden ten opzichte van 2007 in het afgelopen kwartaal 14,9 miljoen games minder verkocht, waardoor er 23,1 miljoen games verkocht zijn. Niet geheel onverwacht, nu de console langzaam wordt verdrongen door de huidige generatie.