Gold farmers verdienen in Vietnam meer dan leraren

Met de groei van het MMO-genre (Massive Multiplayer Online) in de laatste jaren is er een nieuwe beroepssector bijgekomen, die van de gold farmer. Enorme (illegale) ondernemingen zijn als paddestoelen uit de grond geschoten de afgelopen jaren, waarbij de werknemers niks anders doen dan de hele dag gold verzamelen in MMO-games om dit via internet weer te verkopen. Een handel waar bedrijven als Blizzard totaal niet vrolijk van worden, omdat het niet alleen een schending is van de gebruikersovereenkomst, maar het verpest ook nog eens de ingame economie.

Toch blijkt de handel in digitaal geld ook goed te zijn voor de analoge portemonnee. In landen als Zuid-Korea en China werd er al flink geld aan verdiend en nu is de handel ook doorgedrongen tot Vietnam. Mensen die daar de hele dag doorbrengen achter een computer met bijvoorbeeld World of Warcraft verdienen daar tussen de $100 en $160 per maand mee. Dat klinkt niet heel indrukwekkend naar Westerse maatstaven, maar ter vergelijking verdient een leraar tussen de $60 en $100 per maand. Een stuk minder dus.

Verschil tussen gold farmers en leraren is wel dat het beoefenen van de eerste meer risico met zich meebrengt. Blizzard is erg streng aan het controleren en bant duizenden accounts die de regels overtreden. Het strenge beleid van Blizzard heeft ervoor gezorgd dat de prijs van WoW-gold in de laatste weken is verdubbeld. Een lucratieve handel dus, als je de controle kunt omzeilen.