VPRO brengt documentaire over WoW-sweatshops

Een beetje gamer kent ze wel: de sweat shops in China waar Chinezen uren achter elkaar World of Warcraft spelen om zoveel mogelijk goud en items te verzamelen. Deze worden vervolgens met flinke winsten op internet verkocht.

Donderdag 21 december wordt er op Nederland 2 omstreeks 23:05 een documentaire over dit fenomeen uitgezonden. Een beschrijving van de documentaire:

"[...]
Holland Doc: Cyberkoelies

Chinese boeren in cyberspace

Wat verbindt jonge Chinese boeren, afzichtelijke gnomen en obsessieve Europeanen? Antwoord: World of Warcraft.

Nooit van World of Warcraft gehoord? Stap in de wereld van Cyberkoelies en zie hoe uitersten samenkomen in de virtuele werkelijkheid van hedendaags China: waar boerenzonen en dochters online demonen bevechten in opdracht van nietsvermoedende internetgamers uit Europa. Maak kennis met nijvere goudboeren en zie hoe zij niet langer de Gele Aarde ploegen, maar de denkbeeldige akkers van Orcs en Elves, op zoek naar vrijheid en geluk � om te ontdekken dat zelfs hun gedroomde realiteit onbereikbaar is.

In zijn debuutfilm neemt Floris-Jan van Luyn, oud-China-correspondent van NRC Handelsblad, samen met cameraman Edwin Verstegen een verscholen wereld in het achterland van China onder de loep. Daar, weg van de openbaarheid, bevechten jonge Chinezen soms 36 uur achtereen feeŽn en trollen voor iedereen die maar betalen wil.

In deze documentaire gaat de virtualiteit met de werkelijkheid aan de haal. Chinezen verruilen het land voor de stad, om in een schijnwereld te belanden waar het beter is. "Ik krijg mijn waardigheid terug in het spel", zegt een van de professionele speelsters. De virtualiteit geeft haar vrijheid, de realiteit brengt brood op de plank. Maar hoe zit het in de echte wereld? Hoe bereikbaar zijn hun dromen daar?

Cyberkoelies laat de mensen aan het woord die zwoegen voor een beter leven in dienst van de op hol geslagen werkelijkheid in het Westen.
[...]"
Suckie suckie, ten dollar!