Palestinakomitee voert actie tegen AH

Het Nederlands Palestina Komitee (NPK) grijpt de vredesweek aan om actie te voeren tegen de verkoop van Israëlische producten door Albert Heijn. Morgen en overmorgen roept de pro-Palestijnse groep in meerdere steden, waaronder de vier grote, het winkelend publiek op geen Israëlische waren te kopen. Dat liet het NPK gisteravond weten.

Onder het motto 'Koop geen Israëlische apartheid' protesteert de groep tegen het Israëlische beleid ten aanzien van de Palestijnen en tegen de oorlogsmisdaden die Israël volgens een recent VN-rapport heeft gepleegd in de Gazastrook. Volgens de VN-commissie Goldstone hebben zowel Hamas als Israël in de gevechten van eind vorig jaar misdaden tegen de menselijkheid begaan.

Albert Heijn is niet op de hoogte gesteld van de actie, aldus een woordvoerder van de supermarkt. Hij zei dat het NPK eerder wel aan het bedrijf heeft laten weten "geen voorstander te zijn van de verkoop van producten als Israëlisch, terwijl ze uit bezette gebieden komen". Albert Heijn laat de keuze aan zijn klanten, aldus de zegsman. "En wij houden ons aan wet- en regelgeving. Als de overheid zou beslissen dat we bepaalde goederen niet mogen verkopen, dan doen we dat niet."

Albert Heijn verkoopt vooral seizoensproducten uit Israël, zoals citrusvruchten.

Palestinakomitee voert actie tegen AH  (foto: ANP)