Woede in VK om 'pedoprofessor'

De BBC heeft voor heel wat opschudding gezorgd in Groot-Brittannië. De Britse staatsomroep heeft een voorname, omstreden academicus de gelegenheid gegeven zijn zegje te doen. Professor John Spencer wil namelijk de minimale leeftijd waarop men in het Verenigd Koninkrijk seks mag hebben verlagen naar dertien jaar.

De hoogleraar pleit er in het BBC Radio Four programma, dat morgen wordt uitgezonden, voor dat alle tieners een vrijbrief moeten hebben om te vrijen. Verder stelt hij dat de huidige minimumleeftijd van zestien jaar de helft van de bevolking heeft veranderd in criminelen.

Spencer, hoogleraar rechten aan de fameuze Universiteit van Cambridge, vindt de huidige wetgeving veel te zwaar. Critici hebben zijn opvattingen gisteravond echter scherp veroordeeld. Zij waarschuwen ervoor dat hij op deze manier pedofielen in de kaart speelt.

"De stelling dat de minimumleeftijd voor seks moet worden verlaagd is ontstellend", vindt minister Ann Widdecombe van de Conservatieven. "De situatie is momenteel al erg genoeg met hoge aantallen tienerzwangerschappen en SOA's." Ze krijgt bijval van haar collega David Davies: "Ik ben verbaasd dat de BBC zendtijd geeft aan iemand met dergelijke opvattingen."

"Het programma pleit niet in deze kwestie", laat een BBC-woordvoerder weten. "Het is eerder een opening voor een serieus debat."