Schoenengooier wil naar Zwitserland verhuizen

De Iraakse journalist Muntazer al-Zaidi, die vorig jaar zijn schoenen naar de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush gooide, wil in Zwitserland gaan wonen. Zaidi zei dat in een interview met de Zwitserse zender TSR, dat vandaag is uitgezonden.

"Ik heb echt zin om naar Zwitserland te komen, want het is een neutraal land dat de bezetting van Irak niet steunde", zei Zaidi. Hij noemde Zwitserland een voorbeeld voor de democratie en wees op het grote aantal internationale organisaties dat in het land is gevestigd.

Zaidi wil contact zoeken met andere Iraakse families. Met die families wil hij de Amerikaanse oud-president George W. Bush en een aantal van diens medewerkers voor een internationaal tribunaal proberen te krijgen wegens de inval in Irak.

Zaidi trok in december vorig jaar tijdens een persconferentie met Bush zijn schoenen uit en wierp ze naar de toenmalige president. Zaidi wilde naar eigen zeggen de Amerikaanse inval in zijn land wreken. Hij werd tot een gevangenisstraf veroordeeld en kwam vorige week vrij.

Schoenengooier wil naar Zwitserland  (foto: ANP)