Trafigura: schikking rond afvaldump

Olieconcern Trafigura stelt vandaag dat het een overeenkomst heeft bereikt met duizenden mensen in de Ivoorkust die zeiden dat ze ziek waren geworden door een illegale afvaldump in 2006.

Volgens het bedrijf hebben de advocaten van de 31.000 gedupeerden toegegeven dat experts geen verband hebben kunnen vinden tussen de lozing en sterfgevallen, miskramen en andere ernstige verwondingen in de regio.

Het Britse advocatenkantoor Leigh Day, dat de Ivorianen vertegenwoordigt, heeft nog niet gereageerd op de bekendmaking van Trafigura. Op de website van het kantoor staat vanmorgen nog steeds een verklaring dat de advocaten een claim voorbereiden.

"Deze overeenkomst pleit Trafigura compleet vrij", aldus Eric de Turkheim, directeur van het in Nederland gevestigde Trafigura in een gisternacht verspreide verklaring. Daarin staat dat mensen in Abidjan hooguit griepachtige verschijnselen van het afval hadden kunnen krijgen. De advocaten van de slachtoffers zouden het daarmee eens zijn.

Verder meldt het bedrijf dat Leigh Day alle aanklachten tegen Trafigura laat vallen. Het concern stelt vast dat klanten van het kantoor geen opzettelijk verkeerde claims hebben ingediend.

'slechts griepachtige verschijnselen door dump'  (foto: ANP)