Big Brother tien jaar oud

Het is vandaag precies tien jaar geleden dat Big Brother op televisie zijn intrede deed. Op 16 september 1999 liepen 'oerbewoners' Sabine, Ruud, Karin en de latere winnaar Bart voor het eerst over de drempel van het huis met de camera's in Almere.

De laatste Nederlandse editie van de realityshow, Big Brother 6, stamt uit 2006 en werd uitgezonden door het toenmalige Talpa. Televisiemagnaat John de Mol en de huidige topman Paul Römer van Endemol International verwachten niet dat hun geesteskind op korte termijn in Nederland terugkeert, omdat het programma daarvoor te duur is.

Desondanks is de van oorsprong Nederlandse tv-formule nog altijd springlevend. De realityshow is anno 2009 nog in 72 landen op de buis. Het tienjarige succes wordt echter niet gevierd, omdat Endemol het kassucces geen aparte status wil geven tussen andere belangrijke internationale tv-formules als Deal or no Deal en Wipeout.

Big Brother bracht tien jaar geleden het toen al bestaande realitygrenre (onder meer MTV's The Real World) tot grote hoogte. Geen enkele tv-zender kon meer om programma's heen waarin al dan niet bekende mensen zich permanent door camera's lieten volgen. Een andere novititeit die de BB-makers op tv introduceerden, was het interactief stemmen op kandidaten via sms en internet. Daarmee werd ook een belangrijke inkomstenbron voor tv-zenders aangeboord.

Zie ook de terugblikken over tien jaar reality-soaps op ons forum: deel 1 en deel 2.