VVD heeft het helemaal gehad met Rouvoet

De VVD heeft het helemaal gehad met minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin. "Ik ben uitgepraat met deze minister", zegt Kamerlid Ineke Dezentjé in een reactie op Rouvoets dreigement in te grijpen in Amsterdam en Rotterdam. Deze stadsregio's zeggen er niet in te slagen de wachtlijsten in de jeugdzorg voor het einde van het jaar tot nul terug te brengen.

Volgens Dezentjé had Rouvoet al veel eerder de touwtjes in handen moeten nemen. In haar ogen heeft hij niet alleen met de provincies een afspraak om de wachtlijsten terug te dringen, maar ook met de Tweede Kamer. Slaagt hij er niet in zich aan die afspraak te houden, dan dreigt de minister het vertrouwen van oppositiepartij VVD te verliezen. "Rouvoet zal als de minister van wachtlijsten de geschiedenis ingaan", voorspelt Dezentjé.

Dat provincies die plaatsen in de jeugdzorg over hebben deze aan andere provincies beschikbaar kunnen stellen, noemt de liberaal een 'wanoplossing'. Rouvoet wil dat zo de capaciteit beter benut gaat worden. Dezentjé ziet het nog niet gebeuren dat kinderen uit Amsterdam hulp moeten krijgen in Drenthe.

Ook SP'er Marianne Langkamp vindt dat Rouvoet achter de feiten aanloopt. Hij had al veel eerder moeten inzetten op een stelsel van jeugdzorg waarbij niet alles over honderd schijven loopt. Dat de minister nu balletjes opwerpt over een nieuw stelsel, vindt ze een beetje laat. Ze wijst erop dat hij daar tot nu toe niet over wilde praten.

Langkamp is beducht voor harde ingrepen in Amsterdam en Rotterdam. Zij zullen met cosmetische oplossingen komen om de wachtlijsten te lijf te gaan, terwijl het echte probleem niet opgelost wordt. "Wat niet kan, dat kan niet."

Regeringspartijen CDA en ChristenUnie steunen de dreigende ingreep van Rouvoet. CU-Kamerlid Joël Voordewind zegt berichten te horen dat de vaste aanbieders van jeugdzorg geld vasthouden en niet doorsluizen naar nieuwe instellingen zoals gezinshuizen, die nog bedden over hebben.

Praat hier mee over de achtergronden van het dreigement van Rouvoet.