Millennium trekt 100.000 bezoekers

Voor het eerst heeft een Zweedse film in Nederland de bezoekersgrens van honderdduizend gepasseerd. Het gaat om Millennium: mannen die vrouwen haten, de verfilming van de gelijknamige bestseller van Stieg Larsson .

De honderdduizendste bezoeker werd afgelopen weekeinde verwelkomd in Den Bosch. De film kwam 6 augustus uit en blijft sindsdien bezoekers trekken. In de hitlijsten staat Millennium: mannen die vrouwen haten stevig verankerd in de top 10 tussen internationale blockbusters als Inglourious Basterds en Final Destination.

In de verfilming van het eerste deel van de populaire trilogie krijgt onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist een bizarre klus aangeboden van de grootindustrieel Henrik Vanger. Hij moet uitzoeken wie jaren geleden diens nicht heeft vermoord. De onopgeloste zaak is voor Vanger een obsessie geworden, die Blomkvist met een rijkelijke beloning van hem mag overnemen. Met behulp van de excentrieke Lisbeth stuit de journalist uiteindelijk op een duister spoor.

De boeken uit de Millennium-trilogie deden het deze zomer ook uitzonderlijk goed. Ze bezetten vorige maand de bovenste drie posities van de Bestseller 60. De boeken werden in 2005 uitgegeven, een jaar nadat auteur Larsson op vijftigjarige leeftijd aan een hartaanval overleed.


Millenium-regisseur Niels Arden Oplev  (foto: DAG)