Bond twijfelt over Uruzgan-missie

De grootste militaire vakbond van Nederland, AFMP/FNV, zet vraagtekens bij het nut van de missie in Afghanistan. Volgens voorzitter Wim van den Burg doen de wanprestaties van de Afghaanse regering de vraag rijzen of Nederlandse militairen in Uruzgan nog wel voor de goede zaak vechten en sterven.

"President Karzai en zijn kornuiten pleegden fraude bij de recente verkiezingen", aldus Van den Burg in De Telegraaf. "Ze gooien kritische journalisten in de cel. Ze voeren vrouwonderdrukkende wetten in, die het legaal maken om echtgenotes uit te hongeren als ze seks met hun man weigeren. Dit alles gebeurt onder de ogen van de coalitietroepen. Onze regering moet zich afvragen of dit nou het doel was waarvoor 21 Nederlandse militairen moesten sneuvelen."

De vakbond trekt de steun aan de missie niet in, maar wil er meer discussie over. Met huidig president Karzai aan het roer is verlening van de missie na 2010 voor de AFMP echter onbespreekbaar.

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) betreurt dat "juist de AFMP/FNV, die zegt voor de belangen van militairen op te komen, de handdoek in de ring gooit." Tegenslagen waren volgens de minister te verwachten en zijn "geen reden om nu wankelmoedig te worden".

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.