Kroes vreest koehandel over Opel

Europees Commissaris Neelie Kroes (mededinging) is bang dat EU-landen de banen van autofabrikant Opel voor elkaars neus proberen weg te kapen. "We moeten vermijden dat de lidstaten een koehandel met elkaar gaan houden", aldus Kroes vandaag in een vraaggesprek met de Belgische zakenkrant De Tijd. "Als er iets tegen de regels gebeurt, zal ik optreden."

Opel wordt door het Amerikaanse General Motors verkocht aan het Canadese Magna. De Duitse regering had eerder laten weten tot een miljardensteun bereid te zijn als dit zou gebeuren. Ze gaat ervan uit dat er in Duitsland minder banen verloren gaan als de autofabrikant in handen van Magna komt.

Kroes waarschuwt dat ze staatssteun niet accepteert als daaraan protectionistische voorwaarden zijn verbonden. "Ik heb een vergadering meegemaakt met de top van General Motors. Die gingen de vergadertafel rond en vroegen aan alle ministers hoeveel ze over hadden voor hun vestiging. Dan kom ik er wel even tussen om aan de heren uit Detroit uit te leggen hoe het in Europa werkt."

Behalve in Duitsland heeft Opel ook vestigingen in België, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De Belgische wordt met sluiting bedreigd.


Kroes vreest koehandel over Opel  (foto: DAG)