YouTube verwijdert omstreden aidsfilmpje

YouTube heeft een seksuele voorlichtingsfilm met beelden van een copulerende lookalike van Adolf Hitler van zijn site verwijderd. Een officiële reden heeft het bedrijf niet gegeven.

Het filmpje wordt komende week op de Duitse tv uitgezonden in het kader van een campagne voor veilig vrijen. Het filmpje was al dagen op YouTube te zien. Daarin is vrij onverbloemd een seksend stel te zien. Als de 'Hitler' op het eind zijn hoofd opricht, verschijnt de tekst 'aids is een massamoordenaar' in beeld.

De initiatiefnemers hebben voor de schokkende benadering gekozen omdat de belangstelling van het Duitse publiek voor aidspreventie afneemt, terwijl de ziekte nog veel slachtoffers maakt. Ook hebben de immuunziekte en de Duitse dictator tijdens de Tweede Wereldoorlog iets gemeen: aids en Hitler behoren allebei tot de grootste massamoordenaars in de geschiedenis van de mensheid.

Ook zullen er spotjes worden uitgezonden waarin lookalikes van twee andere beruchte slechteriken figureren die miljoenen mensen over de kling hebben gejaagd: Saddam Hussein en Jozef Stalin.