'Bankiers zijn zelfbenoemde toppers'

Kees de Kort, macro-analist bij AFS Capital Management en columnist bij BNR Nieuwsradio, heeft woensdag de vloer aangeveegd met bankiers die graag bonussen willen behouden.

De Kort: "Als al die mensen nu zo slim waren, en dat zij die bonussen nodig hebben, waarom zijn we dan in al die problemen terecht gekomen? We hebben ontzettend slimme mensen, die ontzettend veel geld verdient hebben, en opgeteld zitten we in de grootste crisis in 80 jaar. Nou, hoe slim ben je dan? Dus waarom hebben zij die bonus nodig?!?"

Volgens sommige autoriteiten moeten de bonussen bij bankiers niet aangepakt worden omdat er anders talent wegvloeit naar andere plaatsen waar bonussen niet worden gereguleerd. De Kort: "Als ze nu zo getalenteerd zijn, waar komt dan die puinhoop vandaan?"

Volgens de altijd vrolijke De Kort zijn de meeste bankiers 'me-too-artiesten', die niets speciaals kunnen en hetzelfde doen als de rest. Nu proberen de bankiers de autoriteiten en het publiek ervan te overtuigen dat het zonder hen niet kan.

"Men vindt vooral zichzelf toptalent. Dit zijn zelfbenoemde toppers die denken dat de rest van de wereld er voor gaat betalen", aldus de macro-analist. Volgens De Kort kan men deze bankiers beter wegbonjouren om er vervolgens achter te komen dat het ook prima zonder hen verder kan.

Kees de Kort: Bankiers zijn zelfbenoemde toppers