Meisjes gered uit nep Big Brother

Negen meisjes zijn door de Turkse politie bevrijd uit een villa waar ze werden vastgehouden en misbruikt in een nep 'reality show'. Turkse media meldden dit vandaag.

De meisjes waren naar een villa gelokt in Beykoz, een gegoede voorstad in het noordoosten van Istanbul, om mee te doen aan een 'reality show'. In een krantenadvertentie werden deelnemers opgeroepen mee te doen aan een soort Big Brother dat zou worden uitgezonden door FX TV. Kandidaten konden zich melden voor een sollicitatiegesprek. Negen meisjes werd vervolgens wijsgemaakt dat ze waren uitgekozen om aan het programma mee te doen. Ze tekenden daarvoor een contract waarin contact met de buitenwereld werd verboden.

Ze waren vervolgens twee maanden lang van de buitenwereld afgesloten en werden in de villa gefilmd. De beelden werden verkocht. Sommige slachtoffers doorzagen de 'producenten' en wilden weggaan. Maar de criminelen die hen vasthielden, verhinderden dat. De villa bleek goed van de buitenwereld afgeschermd.

De ouders van een 16-jarig meisje hebben uiteindelijk de politie ingeschakeld omdat ze de organisatie en de omroep niet konden traceren. Ze kenden wel de plaats van de 'televisieopnames'. Toen de politie arriveerde, hoorden agenten hulpgeroep. Bij de inval is een man aangehouden, maar het onderzoek naar 'de show' duurt voort.