'Aap' weigert betaling 37 snelheidsboetes

Dave Vontesmar is boos. Bij de man uit de Amerikaanse stad Phoenix, Arizona, ploften onlangs 37 openstaande snelheidsboetes op de mat. De man werd namelijk geflitst door een flitspaal met een geavanceerde fotocamera. Ter bewijs had het Amerikaanse CJIB, de DPS, de foto's met de acceptgiro's meegestuurd.

Vontesmar schrok er echter niet van. Op alle 37 foto's staat een man met een apenmasker. "Op geen enkele foto kun je mij identificeren als bestuurder", aldus Vontesmar. "De bal ligt nu bij hen. Ik heb alle foto's teruggestuurd met een kopie van mijn rijbewijs met de mededeling 'Dit ben ik niet, dus ik betaal ook niet'".

Vontesmar is ervan overtuigd dat hij de boetes, met een totaalbedrag van ruim 4500 euro, niet hoeft te betalen. Het is namelijk wettelijk verplicht om de bestuurder of het voertuig te identificeren aan de hand van de foto.

De DPS heeft echter een speciale eenheid in het leven geroepen om mensen zoals Vontesmar, die er alles aan doen om onder een boete uit te komen, keihard aan te pakken. In het geval van deze aap postten enkele ambtenaren bij Vontesmars huis. "We hebben hem in totaal vier keer geobserveerd. Zo zagen wij hem de ene keer een apenmasker opzetten. De andere keer zette hij weer een giraffenmasker op", aldus politieagent David Porter. "Op basis van die observatie zijn we er zeker van dat Vontesmar de bestuurder was." 

Porter vindt dat de rechter het maar moet uitvechten met de wanbetaler. Volgens de agent is er voldoende bewijs tegen Voldesmar om hem te laten betalen, ondanks zijn beweringen dat hij niet de bestuurder is. 

Voor een grappige foto van de rijdende aap, check de bron