Wilders wil vasthouden aan AOW-leeftijd

Een verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar is onbespreekbaar voor Geert Wilders. De PVV-leider noemt de kwestie zelfs een breekpunt bij eventuele regeringsdeelname, zo zegt hij in De Telegraaf. "Wij zullen hier nooit voor tekenen. Als iemand met ons wil regeren, weet dan dat we het binnen een minuut zullen terugdraaien."

Wilders vindt de verhoging van de pensioenleeftijd asociaal. "Oudere mensen worden gepakt. Dat gebeurt nu ook bij de partnertoeslag. Het is politieke lafheid. Drees zou zich in zijn graf omdraaien." De toenmalige PvdA-premier Willem Drees voerde de AOW in de jaren 50 in.

Advies SER
Werkgevers, vakbonden en deskundige kroonleden in de Sociaal-Economische Raad (SER) hebben de kans gekregen van het kabinet om voor 1 oktober een alternatief te bedenken voor ingrijpen in de AOW. Premier Jan Peter Balkenende en vicepremier Wouter Bos hebben al laten weten dat zij het advies van de SER niet als bindend beschouwen.

Wilders heeft zijn eigen alternatief voor het verhogen van de AOW-leeftijd, zegt hij in De Telegraaf. "Wij zullen na Prinsjesdag bij de politieke beschouwingen laten zien hoe je kunt bezuinigen zonder dat de gewone man er last van heeft. Door te korten op al die linkse hobby’s: immigratie, ontwikkelingshulp, klimaatonzin, de wijken."

Linkse koers PVV
De PVV is de afgelopen jaren op economisch vlak steeds meer naar links opgeschoven. Was het verkiezingspamflet van partij in 2006 nog uitgesproken rechts-liberaal, tegenwoordig varen Wilders en zijn partijgenoten in economische kwesties een uitgesproken linkse koers: tegen een hogere AOW-leeftijd, geen versoepeling van het ontslagrecht, uitkeringen niet omlaag.