Leefbaar Rotterdam: 'Veiligheid niet serieus genomen'

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam neemt het handhaven van de veiligheid in zijn stad niet helemaal serieus. Dat stelde Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam, vandaag tijdens het debat in de gemeenteraad over de rellen van anderhalve week geleden in Hoek van Holland.

Pastors is verbaasd dat Aboutaleb niet woedend was geworden, nadat hij niet was geïnformeerd over de signalen dat het dancefeest volledig uit de hand zou lopen. Leefbaar Rotterdam pleit voor vroeg en hard optreden van de politie, temeer daar het niet de eerste keer was dat hooligans de grenzen te buiten gingen. "Hooligans en andere geweldsplegers moeten als gek en crimineel worden beschouwd", zei Pastors. "Ze gaan door tot ze geslagen worden. Laat de politie er daarom voor zorgen dat die lui vroeg worden geslagen."

Leefbaar Rotterdam gaf Aboutaleb een gele kaart. "We hopen dat het echte onderzoek van het COT de schade niet nog groter zal maken", aldus Pastors. "Anders zou het wel een rode kaart kunnen worden."

De partij geeft overigens de voorkeur aan een onderzoek van de Inspectie voor Openbare Orde en Veiligheid, die onafhankelijker zou zijn dan het aan de Leiden Universiteit gelieerde COT. Pastors wil dat de gemeenteraad ook een stem krijgt in dat onderzoek.

Het instituut voor veiligheids- en crisismanagement COT onderzoekt de ongeregeldheden op het strand van Hoek van Holland. Het onderzoek zal worden geleid door de hoogleraren Uri Rosenthal en Erwin Muller. Het is de bedoeling dat zij in december met conclusies komen.

Leefbaar Rotterdam: 'Veiligheid niet serieus genomen'  (foto: ANP)