'Wilders verbergt Indische afkomst'

PVV-leider Geert Wilders verft zijn haar niet ‘zomaar’ blond, is de mening van historica Lizzy van Leeuwen. Uit genealogisch onderzoek blijkt dat Wilders van moederskant afstamt van een Nederlands-Indisch voorgeslacht. Die Indische familiegeschiedenis heeft grote invloed op zijn politieke ideologie. "Het haar van Wilders is een politiek symptoom dat ten onrechte niet serieus wordt genomen", aldus Van Leeuwen. Wilders’ geblondeerde haar dient volgens haar om zijn afkomst te verhullen.

"Meer dan wat ook is Wilders te plaatsen als een pur sang postkoloniale revanchist" , aldus Van Leeuwen deze week in de Groene Amsterdammer.  Hij is geobsedeerd door de "naoorlogse geopolitieke demografische veranderingen en het rechtzetten van historische fouten."

Van Leeuwen vond in het Nationaal Archief het dossier van Johan Ording, de grootvader van Wilders. Ording was adjunct-directeur financieel toezicht in Oost-Java, waar hij trouwde met Johanna Meijer, afkomstig uit een bekende joods-Indische familie.

In 1934 werd hij ontslagen wegens 'ernstig wangedrag' en werd zijn terugkeer naar Nederlands-Indië - hij was op verlof in Nederland - niet vergoed. Ook kreeg hij geen pensioen, waardoor het gezin in grote financiële moeilijkheden kwam.

Het kan niet anders, aldus Van Leeuwen, of deze wrange gebeurtenissen hebben diepe sporen achtergelaten in de familie. "Het is een geniale ingeving van Wilders geweest om zijn donkere haar op te bleken. Dat is blijkbaar alles wat in Nederland nodig is om Indo-af te zijn en als 'de man uit Venlo' de politieke arena te betreden."

Op Twitter dook vandaag een foto op waarop een jonge Wilders te zien zou zijn met ongeverfde krullencoupe.

Met dank aan de vele FOK!users die dit bericht meldden via de submit.