Einde nadert voor spaceshuttle Discovery

De spaceshuttle Discovery is klaar voor lancering. Vanochtend (Nederlandse tijd) vertrekt het ruimteveer naar het internationale ruimtestation ISS.

De Discovery heeft in de 25 jaar van zijn bestaan 36 ruimtevluchten gemaakt, meer dan de andere spaceshuttles. Na de huidige missie staan nog twee lanceringen op het programma. Eind 2010 maakt de Discovery de allerlaatste spaceshuttlevlucht ooit.

De zeven bemanningsleden van de Discovery - zes Amerikanen en een Zweed - nemen onder meer een nieuwe loopband mee, waarop de bewoners van het ISS hun conditie op peil moeten houden. Het apparaat is vernoemd naar de komiek Stephen Colbert. Hij had een internetverkiezing gemanipuleerd voor de naam van een nieuwe ISS-module, maar de NASA legde zijn overwinning naast zich neer. Colbert moest het toen doen met de loopband.

Over ongeveer twee weken keert de Discovery terug op aarde. De Amerikaanse astronaute Nicole Stott blijft tot november aan boord van het ISS. Haar plaats wordt op de terugvlucht ingenomen door Timothy Kopra, die in juli was gelanceerd.