CIA-medewerkers mogelijk alsnog vervolgd

De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holden heeft een aanklager aangesteld die onderzoek moet doen naar harde ondervragingstacktieken door medewerkers van de inlichtingendienst CIA. Mogelijk worden zij alsnog vervolgd voor mishandeling van terreurverdachten.

Holden maakte zijn besluit gisteren bekend, nadat The New York Times er eerder op de dag al over had bericht. Volgens de minister zal de aanklager onderzoeken "of de wet is overtreden bij de ondervraging van specifieke gevangenen op locaties overzee". Voor de klus heeft hij federaal aanklager John Durham aangesteld.

The New York Times meldde dat het gaat om minder dan twaalf gevallen van gevangenenmisbruik in Irak en Afghanistan. Die zouden op advies van het Bureau voor Professionele Verantwoordelijkheid van het ministerie weer onderzocht worden.

Het betreft zaken die in 2004 door de inspecteur-generaal van de CIA waren onderzocht en doorverwezen naar het ministerie van Justitie. Maar onder de vorige president George Bush werd besloten de zaken te sluiten. Ongeveer de helft van de gevallen van mishandeling die de inspecteur-generaal had doorverwezen, gaat nu opnieuw onderzocht worden.

CIA-directeur Leon Panetta sprak gisteren in een brief aan zijn medewerkers van een "oud verhaal", omdat het omstreden programma na de beëdiging van de huidige president Barack Obama in januari is beëindigd. Panetta zei dat niet gebeurtenissen uit het verleden, maar die van het heden en de toekomst de uitdaging voor zijn organisatie zijn.