Mohamed populairste babynaam grote steden

Met stip op 1 is Mohamed de meest populaire naam voor baby's in de vier grote Nederlandse steden. Dit meldt Elsevier vandaag naar aanleiding van de gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) die zij op hebben gevraagd.

Kamerleden Geert Wilders en Sietse Fritsma (beiden PVV) stelden maandag Kamervragen naar aanleiding van een bericht in The Daily Telegraph. Dit bericht meldde dat in 2050 een op de vijf inwoners van de Europese Unie moslim zal zijn. Hierop werd de vraag gesteld wat dan de populairste babynaam zal zijn in de vier grote steden en in heel Nederland zal zijn.

De gegevens van de SVB laten zien dat in de vier grootste steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) de naam Mohamed (en de variaties hiervan: Mohammed en Muhammed) de meest gegeven naam voor jongens is.

De naam Mohamed en de variaties hierop staan in Den Haag op de 1e, 2e en 5e plaats in de top 5. In 2008 werd deze naam ruim drie keer zoveel gegeven aan jongens als de op een na populairste jongensnaam: Jayden. In Amsterdam staan de namen Mohamed en Mohammed op de 1e en 4e plaats. De gaten worden opgevuld door de namen Rayan, Adam en Max.

In Rotterdam staat de populaire jongensnaam Jayden op de eerste plaats. Wanneer de verschillende spellingen van de naam Mohammed echter bij elkaar opgeteld worden, blijkt deze naam wederom op de eerste plaats te staan. De naam Mohamed staat ook aan kop in Utrecht en wordt daar gevolgd door de namen Adam, Lucas, Stijn en Daan.

De naam Mohammed komt ondanks zijn populariteit niet in de top twintig van jongensnamen voor. Volgens Elsevier komt dat omdat de naam op meerdere wijzen gespeld kan worden. Wanneer de vier meest voorkomende variaties van de naam bij elkaar opgeteld worden, zal de naam van de islamitische profeet op de zestiende plaats komen. Dit is net na de naam Luuk maar net boven de oer-Hollandse namen Gijs en Jan.

Met dank aan Beuzebelder voor de submit.