Venezuela koopt tientallen Russische tanks

De Venezolaanse president Hugo Chavez gaat dertig tot veertig tanks van Rusland kopen. Dat zei Chavez gisteren (lokale tijd) na een telefonisch onderhoud met de Russische premier Vladimir Poetin.

"Ik wil geen cent uitgeven aan wapens. Maar de Verenigde Staten wilden ons ontwapenen. Als we Rusland niet hadden, zouden we praktisch zonder wapens zitten", aldus Chavez.

Het staatshoofd bekritiseerde de recente plannen van buurland Colombia om zeven bases te openen voor het Amerikaanse leger om die meer slagkracht te geven bij anti-drugsoperaties. Chavez noemde de toenemende Amerikaanse aanwezigheid een bedreiging.

Chavez gaf woensdag eveneens opdracht de import van 10.000 auto's uit Colombia te staken. Vorige week haalde hij zijn ambassadeur terug uit Colombia en verbrak de banden met het Zuid-Amerikaanse buurland. Colombia had Venezuela ervan beschuldigd wapens te hebben geleverd aan de marxistische rebellenbeweging FARC in de Colombiaanse jungle. De linkse populist noemde die beschuldigingen ongegrond.