Meer teken gevangen in Nederland

Dit jaar zijn er veel meer teken gevangen dan in de afgelopen twee jaar. Dat blijkt uit een telling van Wageningen Universiteit waarvan de resultaten vandaag werden bekendgemaakt in het VARA-radioprogramma Vroege Vogels.

In de maanden mei, juni en juli zijn op twaalf vaste vanglocaties meer dan 5800 teken gevangen. In 2007 en 2008 ging het om 3300 teken. Maar ook in de andere maanden zijn er dit jaar meer gevangen. Arnold van Vliet van de universiteit heeft geen echte verklaring voor de toename. "Het kan komen door klimatologische omstandigheden, de laatste jaren hebben we koude winters en warme zomers gehad. We onderzoeken de toename nog."

Van Vliet wijst erop dat teken in gebieden kunnen opduiken waar ze daarvoor niet zaten. Hij zegt dat controle noodzakelijk is, ook na een bezoek aan gebieden waar de beestjes zitten, ook al is daar nog niemand ooit door ze gebeten.

De meeste tekenbeten komen voor in mei en juni. Ze kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Iedereen die een tekenbeet heeft opgelopen, kan die melden op www.natuurkalender.nl