Winstexplosie voor Ryanair

De Ierse prijsvechter Ryanair heeft de nettowinst over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2009-2010 omhoog zien schieten tot 136,5 miljoen euro van 21 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft Ryanair vandaag bekendgemaakt.

Het resultaat overtrof de verwachtingen van analisten. Zij gingen gemiddeld uit van een winst van 132 miljoen euro. De winstexplosie kwam vooral door aanzienlijk lagere brandstofkosten. Ook vervoerde de budgetluchtvaartmaatschappij meer mensen.

"Door onze tarieven gemiddeld 13 procent goedkoper te maken, groeide het aantal passagiers met 11 procent. Een robuuste prestatie in tijden van een zware recessie. Veel van onze concurrenten snijden in het aantal vluchten en moeten toenemende verliezen rapporteren”, stelde Ryanair-topman Michael O’Leary.

Rynair heeft wel zijn eerdere winstverwachting van 200 tot 300 miljoen euro voor het hele jaar neerwaarts bijgesteld. O’Leary gaat er nu van uit dat de operationele winst aan de onderkant van deze voorspelling uitkomt.

Nou ja, alles is beter dan Transavia, aldus columnist Driek Oplopers.