Duitsers hamsteren gloeilampen

In Duitsland worden massaal gloeilampen gehamsterd. De burgers willen voorbereid zijn op de eerste fase van het gloeilampenverbod, die op 1 september ingaat: vanaf die datum mogen geen gloeilampen met matglas meer worden verkocht en geen lampen met gewoon glas van 100 watt.

De regering willen de Duitsers aan de spaarlamp krijgen, maar die heeft een slechte reputatie: de energiezuinige lampen zouden kil en onregelmatig licht geven, er zit giftig kwik in en ze gaan niet zo lang mee als beloofd.

In sommige winkels is de verkoop van gloeilampen met 150 procent toegenomen. In een bouwmarkt rekende een man een winkelwagentje vol gloeilampen af voor meer dan 200 euro, "genoeg voor de komende twintig jaar". De verkoop van spaarlampen daarentegen is afgenomen.

Niet alleen particulieren slaan gloeilampen in, maar ook musea. "Wie wil er nou een spaarlamp in een neobarokke kroonluchter?" vraagt weekblad Der Spiegel zich vandaag retorisch af. En de gerenommeerde Kunsthalle in Hamburg heeft al zeshonderd gloeilampen ingeslagen.