Organisator Gay Pride belaagd in Amsterdam

Een van de organisatoren van de Gay Pride, Hugo Braakhuis, en een vriend zijn in de nacht van woensdag op donderdag belaagd en mishandeld op het Rembrandtplein in Amsterdam. Voorzitter Frank van Dalen van organisator Stichting ProGay bevestigde vandaag een bericht van die strekking in De Telegraaf.

Volgens Van Dalen, die citeerde uit de aangifte die Braakhuis en zijn kennis deden, stonden de twee voor een café te zoenen als afscheid. Een groepje jongens schold de twee uit voor onder meer 'kankerhomo'. Toen de kennis van Braakhuis daar iets van zei, kreeg hij een klap en viel op de grond. Een aantal jongens schopte op hem in. Ook Braakhuis kreeg een klap.

De politie greep daarop in, aldus Van Dalen. Volgens Van Dalen zijn vier jongens aangehouden in verband met de zaak. Van Dalen noemt het incident een letterlijk voorbeeld van homofoob geweld. "Er zijn de laatste tijd relatief weinig geweldsgevallen tegen homoseksuelen, mede door goede controle door de politie, maar de intimidatie en pesterijen gaan gewoon door. Het is typisch een voorbeeld van ,als je je weerbaar opstelt, zullen ze je wel een lesje leren’."


Organisator Gay Pride belaagd in Amsterdam  (foto: DAG)