'Christenen Noord-Korea verder onder druk'

Het stalinistische regime in Noord-Korea heeft de vervolging van christenen verscherpt. Elke maand worden er waarschijnlijk twee tot drie christenen om hun geloof geëxecuteerd. In juni werd een 33-jarige vrouw in de noordwestelijke grensstad Yongcheon terechtgesteld, omdat zij bijbels zou hebben verspreid.

Dat heeft de leider van een verband van organisaties voor de mensenrechten in Zuid-Korea vandaag gezegd. "Er zijn dit jaar in Noord-Korea, dat godsdienst als gevaar voor de veiligheid beschouwt, voortdurend executies geweest", zei Do Hee-yun. De echtgenoot en de drie kinderen van de vrouw die in Yongcheon werd geëxecuteerd, zijn in een gevangenenkamp opgesloten.

Do gaat ervan uit dat er meer dan 30.000 christenen in Noord-Korea wonen. De vervolging zou sinds augustus vorig jaar zijn toegenomen. In die maand zou de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il een beroerte hebben gehad.

Noord-Korea staat rooms-katholieken en protestanten sinds 1988 toe kerken te bouwen, maar alleen als zij nauw met het bewind samenwerken. In het land zijn honderden 'huiskerken' ontstaan. De leden wijzen de staatsinmenging in de kerken af en komen in het geheim bij elkaar.