'Presentatoren kunnen salariscode ontlopen'

Televisiepresentatoren kunnen de salariscode die minister Ronald Plasterk (Media) de omroepen heeft opgelegd, ontlopen. Volgens NRC Handelsblad, dat onderzoek deed naar zestig presentatoren, heeft driekwart een eigen bedrijf.

Sommigen zijn in loondienst bij een omroep, maar declareren via hun eigen bedrijf ook nog bij de omroep. Daardoor is het niet mogelijk zicht te krijgen op hun totale verdiensten.

Plasterk wil dat presentatoren en omroepbestuurders maximaal ruim 180.000 euro verdienen, op enkele uitzonderingen na. In de beloningscode staat dat er door "uniek talent" meer mag worden verdiend. Het gaat om maximaal vijf tv-presentatoren en drie radio-dj's.

Er bestaan verschillende constructies, aldus de krant zaterdag, om aan die code te ontsnappen. Zo staat Paul Witteman op de loonlijst van de VARA, maar krijgt hij voor hij zijn columns in de VARA Gids via zijn bv betaald. Jack van Gelder, bij de NOS grootverdiener, zou voor zijn werkzaamheden voor de TROS (onder meer het presenteren van het Nationaal Songfestival), ook via zijn bv inkomsten ontvangen.