65.000 H1N1-doden gevreesd in Engeland

Waar gisteren al enkele cijfers bekend werden over de rigoureuze stijging van het aantal met Mexicaanse griep besmette inwoners van Groot-Brittannië, bracht het Engelse Ministerie van Gezondheid vandaag langverwachte officiële cijfers naar buiten.

In het worst case scenario, met een sterftecijfer van één op driehonderd, rekent de regering op 65.000 doden. De Britse regering vreest dat zeker zestig procent van de bevolking het virus zal oplopen, en dat de helft daarvan daadwerkelijk ziek zal worden.

Het mildste scenario, waarbij 'slechts' vijf procent van de bevolking ziek wordt met een sterftecijfer van 0,1, levert 3100 doden op. In vergelijking: een stevige wintergriep die in de laatste maanden van 1999 opdoemde, zorgde voor 21.000 doden.

In de afgelopen week werden 55.000 nieuwe  besmettingen vastgesteld. Meer dan 650 mensen liggen momenteel in het ziekenhuis. Gebaseerd op prognoses verwacht de overheid dat meer dan de helft van alle kinderen de griep zal gaan krijgen.

Ook is er deze week een hulplijn geopend, de National Pandemic Flu Service. Er zullen 2000 medewerkers telefoontjes van ongeruste Britten op gaan nemen. In totaal steeg het dodental van zestien vorige week naar 29 deze week; 26 daarvan in Engeland, drie in Schotland.

Hoewel het vaccin nog niet gereed is, heeft het Verenigd Koninkrijk er 132 miljoen doses van besteld - twee voor elke inwoner.