Nieuwe Harry Potter vermorzelt records

De zesde film in de populaire Harry Potter-reeks, Harry Potter and The Half-blood Prince, heeft inmiddels twee belangrijke bioscooprecords gebroken in Nederland. De film, die sinds gisteren in de Nederlandse bioscopen draait, haalde het hoogste aantal bezoekers op een openingsdag en het hoogste aantal bezoekers op één dag aller tijden. Dat maakte distributeur Warner Bros vandaag bekend.

De film is gisteren door ruim 113.150 liefhebbers bekeken. Dat is het hoogste aantal bezoekers dat ooit op één dag een bioscoopfilm in Nederland bezocht. Het record stond op naam van Pirates of The Caribbean: At World’s End. In 2007 trok die film op één dag 97.650 bezoekers.

Het Nederlandse record voor de grootste openingsdag stond al op naam van Potter. De vijfde Harry Potter-film, Harry Potter and The Order Of The Phoenix, mocht in 2007 op de eerste dag 92.787 bioscoopgangers verwelkomen.

De nieuwe avonturen van Pottter zijn in 215 bioscoopzalen in Nederland te zien. Enkele zalen openden in de nacht van afgelopen dinsdag op woensdag al de deuren voor de avonturen van de bebrilde tovenaarsleerling. Zo was er een nachtvoorstelling in Tuschinski in Amsterdam, dat voor de gelegenheid was omgedoopt tot Zweinstein Instituut. De film ging afgelopen maandagavond officieel in première in het theater Philharmonie in Haarlem.

Harry Potter and The Half-blood Prince heeft goede recensies gekregen in de Nederlandse pers. "Het universum van Potter is opnieuw duisterder, met serieuze 'politieke' complotten en hun vernietigende effecten op de realiteit", schrijft de Volkskrant.

Ook de relationele verwikkelingen waarmee de film vol zit worden gewaardeerd. "De wat oudere groep zal zich het best herkennen in de goed uitgewerkte puberperikelen van Harry en zijn boezemvrienden Ron Wemel (Rupert Grint) en Hermelien Griffel (Emma Watson). Want ook al proberen de kwade krachten van Voldemort Zweinstein te ondermijnen: de leerlingen hebben minstens zoveel aandacht voor hun in het rond gierende tienerhormonen", zo stelt Het Parool.

Het is allemaal nog net geen spuiten en slikken, aldus NRC Handelsblad. "Maar de toon is ruiger dan voorheen. Zwerkbal oogt als luchtrugby, men smijt bejaarden van de kantelen en schopt elkaar een bloedneus."

De krant brengt wel een kanttekening aan: "Een film als Harry Potter and The Half-blood Prince valt moeilijk als kunstwerk te waarderen; dat veronderstelt een auteur. Een Potterfilm lijkt eerder op een nieuwe versie van een succesvol, beproefd merk: Opel Kadett, iPod, Potter. De regisseur is een kapitein die een olietanker op koers houdt."


Nieuwste Harry Potter vermorzelt records  (foto: DAG)