Afluisteraffaire: AIVD wilde duidelijkheid

De geheime dienst AIVD heeft de telefoons van een onbekend aantal journalisten van De Telegraaf afgeluisterd om er snel achter te komen welke AIVD-medewerker geheime informatie lekte. Dat bleek vanddag tijdens een kort geding voor de rechtbank in Amsterdam, waarin De Telegraaf wil afdwingen dat het afluisteren stopt.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst kreeg na een eerste onderzoek het lek niet boven. Het enige aanknopingspunt waren toen de journalisten, zette landsadvocaat Cécile Bitter uiteen. Toen uit de telefoontaps bleek wie de lekkende medewerker was, moest snel worden ingegrepen, omdat volgens de AIVD het gevaar bestond dat deze nog meer informatie zou vrijgeven. De dienst vreesde nieuwe publicaties over andere onderzoeken.

De verdachten in de strafzaak rond het lekken van geheime informatie zijn een medewerkster van de AIVD, haar partner (die ook ooit bij de dienst werkte) en journaliste Jolande van der Graaf van De Telegraaf. De medewerkster van de AIVD heeft ook geprobeerd gevoelige informatie te verkopen aan een commercieel beveiligingsbureau. Dat blijkt volgens het NOS Journaal uit het strafdossier tegen de vrouw.