'BNN doet te laconiek over gevaarlijke drug'

Jongeren denken te lichtzinnig over de levensgevaarlijke drug ghb. Tot overmaat van ramp berichten jongerenprogramma's op te relativerende toon over dit roesmiddel, dat snel aan populariteit wint. Dit stelt Sjef Czyzewski, voorzitter van de raad van bestuur van de Rotterdamse Boumankliniek, gespecialiseerd in verslavingspsychiatrie.

Juist dit weekend werd bekend dat de kliniek aangifte heeft gedaan tegen twee patiënten. Ze worden ervan verdacht ghb te hebben gedistribueerd onder medepatiënten. Vier patiënten - onder wie de twee mogelijke handelaars - werden na inname van de drug onwel. Twee van hen raakten gedurende anderhalf uur in coma en moesten in een ziekenhuis herstellen.

Czyzewski verwijt in het bijzonder de makers van het BNN-programma Spuiten en Slikken gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef. "Het is onverantwoord wanneer je mensen voor de camera ghb laat gebruiken. Ghb is grote troep. Er wordt veel te laconiek over gedaan."

BNN sluit met zijn onderwerpkeuze naadloos aan bij de belevingswereld van jongeren, weet Czyzewski, en dat valt te prijzen. Maar, zegt hij, de boodschap moet zijn dat je in het leven vooral niet alles moet proberen. "Jongeren willen grenzen verkennen, maar try before you die kan in een vroege dood resulteren. Ik zag bij BNN hoe een meisje via haar neusgaten drugs in de hersenen kreeg gespoten. Als je zoiets op tv uitzendt, neem je onvoorstelbare risico's."

"Onze filosofie is dat we jongeren zo goed mogelijk willen voorlichten over alle ins en outs", reageert Pim Castelijn, directeur televisie bij BNN. "Dat betekent dat we in Spuiten en Slikken de leuke, maar ook de minder leuke dingen laat zien. Wij denken dat het niet veel zin heeft om tegen jongeren te roepen: pas op, dat is gevaarlijk! Dat zou wel eens een averechts effect kunnen hebben."

De Boumankliniek, GGZ en het OM hebben geen indicatie dat er personeel bij de ghb-handel betrokken was. Het roesmiddel was door een van de verdachten thuis gemaakt en de kliniek binnengesmokkeld. De vloeistof is lastig te traceren, omdat hij reukloos is en gemakkelijk voor drinkwater wordt aangezien.

In de periode waarin beiden naar wordt aangenomen binnen de kliniek actief waren met ghb-handel overleed een van hun medepatiënten. Het OM heeft besloten tot nader onderzoek naar dit sterfgeval, al was het maar om uit te sluiten dat er ghb in het spel was.

Onlangs waarschuwde het Trimbos-instituut dat ghb-gebruikers de risico's ernstig onderschatten. Veel gebruikers lijken zich er niet van bewust dat frequent gebruik snel tot gewenning leidt, waarbij steeds meer ghb nodig is voor hetzelfde effect. Afkicken zonder professionele begeleiding kan levensgevaarlijk zijn.


'BNN doet te laconiek over gevaarlijke drug'  (foto: DAG)