Google dacht aan aanval na dood Jackson

Kort na de eerste berichten over de dood van popster Michael Jackson, dacht zoekmachine Google onder aanval te liggen. Het aantal zoekopdrachten was plotseling zo groot dat in eerste instantie gedacht werd dat het wel moest gaan om een automatisch gegenereerde aanval, aldus het bedrijf vrijdag.

Daardoor kregen veel mensen ongeveer een half uur geen zoekresultaten te zien, maar een pagina waarop stond dat hun opdracht leek op een aanval en daarom niet uitgevoerd kon worden. "De piek in zoekopdrachten rond Michael Jackson was zo groot dat Google News in eerste instantie dacht aan een automatische aanval", aldus het internetbedrijf.

De dood van Jackson leverde niet alleen bij Google veel internetverkeer op. De nieuwssite van Yahoo! werd binnen tien minuten maar liefst 800.000 keer aangeklikt. Volgens het bedrijf is dat vijf keer zoveel als het normale internetverkeer. Op Twitter ging 16 procent van de Tweets de afgelopen 24 uur over de overleden popster.

Entertainmentwebsite TMZ.com meldde de dood van Jackson donderdag het eerste. In Nederland had de nieuwssite FOK.nl de primeur. Een tot twee uur later volgden de reguliere media, zoals de LA Times en CNN, met bevestigingen. Toen waren tienduizenden mensen al op het internet op zoek naar meer informatie.

Michael Jackson (1958-2009)  (foto: ANP)