'Ontslag Loretta kostte publieke omroep 4 ton'

De publieke omroepen kampten vorig jaar met enkele kostbare ontslagzaken. Bij de KRO was in twee gevallen meer dan vier ton kwijt aan ontslagvergoedingen, de ouderenomroep MAX een keer. Dat blijkt uit het overzicht van de Hilversumse topinkomens in 2008 van het Commissariaat voor de Media.

Omroep MAX was vorig jaar 413 duizend euro kwijt aan het ontslag van een presentator. Volgens MAX-voorzitter Jan Slagter gaat het om Loretta Schrijver, die door de ouderenomroep werd overgenomen van RTL en vorig jaar ziek werd. Ze verdiende bij MAX drie ton, en kreeg een ontslagvergoeding van ruim een ton mee.

Ontslagvergoeding

Bij de KRO kreeg een manager een ontslagvergoeding van 422 duizend euro en een projectleider 419 duizend euro. Een andere manager en projectleider ontvingen 278 duizend en 189 duizend euro mee. Volgens een KRO-woordvoerder gaat het om mensen die bij een reorganisatie niet herplaatsbaar waren en onder het sociaal plan van het samenwerkingsverband AKN vielen. ‘En dat is een heel sociaal plan’. Het gaat bij de vier gevallen niet om de vorig jaar opgestapte KRO-mediadirecteur Ton Verlind, aldus de woordvoerder. Verlind wordt tot zijn pensioen in 2011 doorbetaald.

In de beloningscode die minister Plasterk vandaag vaststelde voor de Publieke Omroep staat dat de ontslagvergoeding maximaal een jaarsalaris mag zijn. MAX-voorzitter Slagter is er blij mee. "Loretta zat bij RTL en we wilden haar graag hebben, daarom is er zo’n bedrag uitgekomen toen ze ziek werd. Het is goed dat er nu duidelijkheid is in die code. Ik ben er ook helemaal klaar mee. Voortaan maximaal Balkenende of gewoon de cao, anders hoef je bij ons niet aan te kloppen."

Balkenendenorm

In totaal zaten vorig 47 mensen boven de Balkenendenorm, meldt de rapportage van het Commissariaat. In 2007 waren dat er nog 54. Het gaat om 18 bestuurders van omroepen (een meer dan in 2007) en 29 presentatoren (acht minder dan een jaar eerder). Van die 47 gevallen zijn er tien incidenteel, door eenmalige uitkeringen; 37 mensen in Hilversum zitten nu structureel boven de Balkenendenorm.

Van de 47 bestuurders, programmamakers en presentatoren zitten er zes bij de overkoepelende Publieke Omroep en zeven bij de NOS. Eén NOS-presentator verdiende vorig 369 duizend euro, een ander 316 duizend. Eerder werd al bekend dat bij de VARA - naast de directie - ook vijf presentatoren de norm passeren, van wie een 418 duizend euro verdient. Aangenomen wordt dat het gaat om Matthijs van Nieuwkerk. De TROS telt zeven medewerkers boven Balkenende, van wie vier presentatoren.


'Ontslag Loretta kostte publieke omroep 4 ton'  (foto: DAG)